S.O.S. Syrië!

VARA, EO

Op Tweede Paasdag 2013 presenteren Jeroen Pauw en Tijs van den Brink live vanuit Amsterdam het gezamenlijke VARA/EO-programma ‘S.O.S. Syrië!’, een informatief programma met aandacht voor de hulpverlening door de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) in Syrië. Met studiogesprekken en reportages ter plaatse.

Twee jaar strijd in Syrië heeft naar schatting 70.000 mensenlevens geëist. Vier miljoen Syriërs zijn getroffen door het geweld. Een groot deel daarvan heeft huis en haard moeten verlaten. Zij hebben hun toevlucht gezocht in bijvoorbeeld leegstaande schoolgebouwen in Syrië zelf, of in één van de overvolle vluchtelingenkampen, in Syrië of in één van de buurlanden.

In deze toevluchtsoorden voltrekt zich momenteel een humanitaire ramp. Er is een groot tekort aan kleding, water, medicatie en primaire hulpgoederen. Het ontbreekt vaak aan sanitaire voorzieningen. Met het intreden van het voorjaar wordt gevreesd voor cholera. Het leveren van hulp is ingewikkeld en gevaarlijk. Nu, twee jaar later, moet er wat gebeuren en moeten de getroffenen de hulp krijgen die ze zo hard nodig hebben. Niets doen is niet langer een optie.

Daarom hebben de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) Giro 555 opengesteld en brengen de VARA en de Evangelische Omroep op Tweede Paasdag het programma ‘S.O.S. Syrië!’. Een informatief programma met presentatoren Tijs van den Brink en Jeroen Pauw, waarin de verhalen verteld worden van vluchtelingen en het menselijk drama wordt getoond dat zich in Syrië afspeelt. Het is ook een programma dat laat zien hoe moeilijk het is om in dit conflict alle hulp op de goede plek terecht te laten komen. Maar het toont ook aan dat hulp noodzakelijk is. Vier miljoen Syrische slachtoffers kunnen niet aan hun lot overgelaten worden.

Het programma ‘S.O.S. Syrië!’ ondersteunt de Giro 555-actie.

regie Siebe Desteenwinkel
eindredactie Herman Meijer
grafisch ontwerp, motion graphics, live VJ Oskar Luyer
beeldresearch, live VJ Kees Veling