Om de Oude Wereldzee

IKON

Vormgeving 8-delige documentaire serie. Aanleiding voor de serie is een reis die oud-premier Abraham Kuyper in 1905 maakte door zestien landen rondom de Middellandse Zee. Het was een tocht van voor die tijd ongekende proporties. In negen maanden tijd reisde Kuyper door Rooms -en Oosters orthodox-Europa, het islamitische Midden Oosten en het Heilige Land. Hij beschreef zijn reis in het tweedelige en meer dan duizend pagina’s omvattende Om de Oude Wereldzee. Twee prachtige boeken die de basis vormen voor acht documentaires. De documentaireserie wordt een indringende zoektocht, in de voetsporen van Kuyper, naar botsende culturen en religies in verleden en heden.

Per spoor, op de boot, in een huifkar en soms te paard bezocht de 68-jarige politicus, theoloog en journalist landen als Syrië, Oekraïne, Egypte en Turkije. Landen die nog altijd in het hart van de actualiteit liggen. Zijn motto: ‘Ter genezing van een bekrompen zin werkt niets zoo weldadig als een bad in een geheel anderen werkelijkheid dan waarin men gemeenlijk verkeert’.

Gewapend met al zijn kennis trok Kuyper door een gebied dat volop in beweging is en dat vanaf het allereerste begin van de historische tijden volop in beweging is geweest. Die beweging is ruim een eeuw later niet tot stilstand gekomen. Integendeel: vrijwel dagelijks beheerst het nieuws uit het gebied waar Kuyper rondreisde, de voorpagina’s van de kranten.

Religie was voor Kuyper leidend tijdens zijn reis, overtuigd als hij was van de gedachte ‘dat er geen grondtrek is in het menselijk wezen die dieper dan de religie zijn bestaan tot in den wortel beheerscht.’ In het hoofdstuk ‘Het Raadsel van den Islam’ onderzocht hij de razendsnelle groei van de Islam in de landen rond de Middellandse Zee en wat die groei betekent voor de positie van zijn Christelijke geloofsgenoten. Een zoekvraag die ook vandaag de dag niets aan geldigheid heeft ingeboet.

Programmamakers Martin Maat en Hans Hermans herbeleven dit najaar de reis van Kuyper. In zijn voetspoor trekken ze met hun camera ruim een eeuw later door de landen die Kuyper bezocht. Zoekend naar de raakvlakken tussen de analyse van Kuyper in 1905 en urgente ontwikkelingen in het heden. Zo toetsen ze Kuyper’s historische werkelijkheid aan de actualiteit van nu.

Ze worden op hun reizen vergezeld door historicus George Harinck, hoogleraar voor de geschiedenis van het Neocalvinisme aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Harinck is een Kuyper-kenner bij uitstek. Tijdens zijn reis zal Harinck onderzoek doen voor een boek over de reis van Abraham Kuyper dat gelijktijdig met de documentaireserie zal uitkomen. Hij houdt tijdens zijn reizen ook een blog bij. Ook brengen de programmamakers regelmatig verslag uit van hun ervaringen tijdens de reis.


samenstelling & regie Hans Hermans & Martin Maat
historicus George Harinck
acteur Helmert Woudenberg
commentaar Roel Bentz van den Berg
camera Ton Vanderplas, Tijn van Neerven
geluid Mike Dam, Thanassis Pliakis
montage ICU Documentaries
audiomixage Mark Meewis
kleurcorrectie Xandra Schutte
vormgeving Oskar Luyer, Rob Haarsma
muziek Tony Overwater Ensemble
research Michaël Koornneef, Daphne Geerligs
productie Saskia Hesseling, Margie Monfils
eindredactie IKON Bert Visser