Nederland valt aan

NTR

Decorontwerp, animaties en vormgeving voor historische reconstructie in de vorm van een modern nieuwsprogramma. ‘Nederland valt aan’ reconstrueert precies 65 jaar na de eerste politionele actie tegen de Republiek Indonesië de eerste dag van deze laatste grote Nederlandse oorlog. Op experimentele wijze werpt dit programma een verrassend nieuw licht op deze periode. De eerste dag van de oorlog in Indonesië wordt gereconstrueerd in een vorm die we niet eerder zagen op televisie.

Het nieuwsprogramma ziet eruit alsof er in 1947 al televisie was met live-verbindingen. Er wordt ‘live’ geschakeld naar Den Haag en Indonesië voor het laatste nieuws over de dreigende oorlog.

Maartje van Weegen in kruisgesprek met correspondent Charles Groenhuijsen in Washington
Maartje van Weegen in kruisgesprek met correspondent Charles Groenhuijsen in Washington

 

Wat heeft er toch toe geleid dat de Nederlandse regering met ruime steun van de bevolking in de zomer van 1947 een oorlog begon, twee jaar, twee maanden en twee weken na de bevrijding van de Duitse bezetting? Wat gebeurde er in aanloop naar de oorlog? Welke politieke schermutselingen vonden er achter de schermen plaats?

idee Ad van Liempt
presentatie Maartje van Weegen
met Fons van Westerloo, Charles Groenhuijsen, Christ Klep, Ed van Westerloo, Eef Brouwers, Joop Daalmeijer, Diederik Vleuten
beeldresearch Gerard Nijssen
commentaarstem Joop van Zijl
decor & vormgeving Oskar Luyer
productie Ellen Heemskerk
productieleiding Stephanie de Beer
studio-regie Merel de Geus
eindredactie Ad van Liempt