In all their glory

Northernlight, Koninklijk Paleis Amsterdam

Captain Video maakte een aantal animaties als onderdeel van de interactieve expositie ‘In all their glory’ in de Grote en Kleine Krijgsraadzaal van het Koninklijk Paleis Amsterdam 2014 in opdracht van Northernlight.

Voor het eerst in tweehonderd jaar krijgt het publiek toegang tot deze vertrekken. Vanaf de zeventiende eeuw deden de zalen dienst als vergaderruimtes van de kopstukken van de Amsterdamse schutterij. Aan de muren hingen hun groepsportretten: iconen van de Nederlandse schilderkunst, gemaakt door meesters als Govert Flinck en Frans Hals.

In de Kleine Krijgsraadzaal maakt de bezoeker kennis met de geschiedenis van de Krijgsraadzalen en met de Amsterdamse schutterij. Ook vertelt een film hier het opmerkelijke verhaal van het beroemdste schuttersstuk, de Nachtwacht van Rembrandt. Op deze plek werd het meesterwerk versneden tot het formaat zoals wij het nu kennen.

Uniek aan de tentoonstelling is de combinatie van echte schilderijen, uit het Amsterdam Museum, en virtuele werken, uit de collectie van het Rijksmuseum. Met manshoge ‘magische vensters’ kan de bezoeker de Grote Krijgsraadzaal zien zoals hij was in de achttiende eeuw. Leuke bijkomstigheid is de mogelijkheid in te zoomen op details van de schilderijen. Zo kun je bijvoorbeeld meer te weten komen over een bepaald persoon op het doek.

Kijk ook naar een fragment De Wereld Draait Door met aandacht voor de tentoonstelling waarin de animatie van het aansnijden van de Nachtwacht te zien is.

concept en ontwerp tentoonstelling Northernlight
animaties Oskar Luyer, Rob Haarsma