Eigen schuld dikke bult

VARA

Leader en vormgeving voor ‘Eigen schuld, dikke bult’, een eenmalig wetenschappelijk discussie-programma met Paul Witteman.

Door een verhard politiek klimaat moeten ‘achterblijvers’ in onze samenleving zich sinds de jaren tachtig geschikt maken voor de prestatiemaatschappij. Niet alleen door hun vaardigheden te vergroten, maar ook door hun gedrag aan te passen. Maar ontwikkelingen in de wetenschap, met name in de neurobiologie en de sociale wetenschappen, laten juist zien dat vaardigheden goeddeels zijn vastgelegd door aanleg en opvoeding in de vroegste jeugd. Wordt van ‘achterblijvers’ in de maatschappij dus niet het onmogelijke gevraagd?

Over die vraag discussiëren toonaangevende wetenschappers – onder leiding van Paul Witteman – in het VARA-programma ‘Eigen schuld, dikke bult’, op vrijdag 27 november 2009 om 20.50 uur bij de VARA op Nederland 2. Dat is een week ná de VARA-film ‘De Onrendabelen’ van Marcel van Dam en Hans Heijnen, ook over het thema van ‘achterblijvers’ in de maatschappij, op vrijdag 20 november op Nederland 2.

presentator Paul Witteman
presentator Paul Witteman

‘Eigen schuld, dikke bult’ geeft vanuit wetenschappelijk perspectief inzicht in de vermeende eigen verantwoordelijkheid van mensen ten aanzien van hun handelen. Beslissingen worden onbewust genomen in onze hersenen, die zijn bepaald door de ouderlijke genen én de ervaringen die iemand in zijn leven heeft opgedaan, waarbij ervaringen uit de vroege kinderjaren zwaar meewegen.

In ‘Eigen schuld, dikke bult’ ontvangt Paul Witteman de volgende wetenschappers:

  • Dick Swaab hoogleraar neurobiologie aan de Universiteit van Amsterdam
  • Theo Doreleijers hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en hoogleraar forensische psychiatrie aan de Universiteit van Leiden
  • Bram Orobio de Castro hoogleraar pedagogie en ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit van Utrecht
  • Tof Thissen ex-voorzitter van Divosa, de vereniging van managers op het terrein van werk, inkomen en sociale vraagstukken


presentatie Paul Witteman
vormgeving Kees Veling, Oskar Luyer
regie Siebe de Steenwinkel
eindredactie Maarten van den Heuvel