De Strijd

VARA

Leader, vormgeving en affiche voor het nieuwe VARA-programma De Strijd, elke vrijdag op NPO 2. De geschiedenis van de arbeider.

De Vereniging Arbeiders Radio Amateurs, meestal afgekort tot VARA, viert zijn negentigjarig bestaan. In dit jubileumjaar brengt de omroep een VARA-serie bij uitstek, over de geschiedenis van arbeiders in Nederland. Gerdi Verbeet, voormalig voorzitter van de Tweede Kamer en lid van de PvdA, presenteert De Strijd, samen met Erik Dijkstra.

Geschiedenis van arbeidsomstandigheden
Erik Dijkstra rijdt op een brommer door het land om mensen te spreken die iets hebben betekend in de opbouw van de welvaart voor arbeiders. In de eerste aflevering halen medewerkers van de textiel-, strokarton- en Verkade fabrieken herinneringen op. Hoe zwaar mensen het ook hebben gehad, ze praten meestal met trots over hun werk dat ze voor geen goud hadden willen missen.

Van Troelstra tot de VARA
De Strijd behandelt de geschiedenis van de revolutie van Troelstra en het Aardappeloproer tot de jaren van Drees en Den Uyl. Natuurlijk mag ook een aflevering over de arbeidersomroep zelf niet ontbreken, want de VARA en de de krant Het Vrije Volk hebben veel betekend voor de ontwikkeling van de arbeiders.

De Strijd, vanaf vrijdag 9 oktober, wekelijks om 21.05 uur, VARA, NPO 2

De Strijd Abri


presentatie Gerdi Verbeet, Erik Dijkstra
eindredactie Kees Driehuis
research en redactie Els Knaapen, Fleur Amesz, Frans Glissenaar, Inge Klijn, Wim van Klaveren
regie Annegriet Wietsma, Bas Steman, Erik Willems, Marc Lansu
productie Mirjam de Heus, Anja van Oostrom
montage Patrick Janssens
vormgeving Captain Video, DMWerkt
muziek De Kift, Eric Vloeimans