De Slavernij

NTR

Leader, vormgeving en animaties voor NTR serie De Slavernij. Captain Video heeft tientallen schilderijen, kaarten, etsen en tekeningen uit deze periode van onze geschiedenis tot leven gewekt met moderne animatietechieken. Hierboven zie je een selectie per aflevering.

De Slavernij
De Slavernij is de nieuwe televisieserie die de NTR vanaf het najaar 2011 gaat uitzenden. Na de succesvolle geschiedenisreeks De Oorlog nu een nieuwe serie met aandacht voor het meest verzwegen onderdeel van de vaderlandse geschiedenis, het Nederlandse aandeel in De Slavernij. De vijfdelige serie De Slavernij wordt gepresenteerd door Daphne Bunskoek en Roué Verveer.

Roué Verveer
De rol van stand-up comedian Roué Verveer is een persoonlijke. In zijn moederland Suriname zoekt hij naar sporen van zijn familieverleden. Via archieven, vergeelde documenten, oude koffie-, en suikerplantages, en zelfs DNA-onderzoek komt hij uiteindelijk oog in oog te staan met verre verwanten op een plek die ergens in Afrika zal liggen.

Daphne Bunskoek
Presentatrice en actrice Daphne Bunskoek gaat het grote historische verhaal na van de miljoenen mensen die in de loop der tijd werden gekocht en verhandeld. Ze spreekt nazaten en deskundigen en bezoekt plekken waar de sporen van ons Nederlands slavernijverleden nog volop te vinden zijn: van Middelburg tot Amsterdam, van Curaçao en Suriname tot Brazilië en de slavenkust van Afrika. Daphne en Roué samen vertellen het volledige verhaal van de slavernij, en stellen onalledaagse vragen als:

Thema’s
Hoe rechtvaardigde een godvrezend land als Nederland haar aandeel in de slavenhandel? Hoe zwaar was het werk op de plantages? Waarom hebben Surinamers en Antillianen een verhoogd risico op hoge bloeddruk? Wie pleegde de grootste massamoord in de Nederlandse geschiedenis?

Kijk voor de hele afleveringen op de website van geschiedenis24.nl


presentatie Daphne Bunskoek, Roué Verveer
art-direction & vormgeving Oskar Luyer
animaties Cees Binnerts, Sieger Duinkerken, Rob Haarsma, Oskar Luyer
muziek Big Orange
productieleiding Stephanie de Beer
regie Hein Hoffmann, Marcel Goedhart, Frank Zichem
eindredactie Carla Boos