De Schande van Gaza

VARA

Paul Witteman ontvangt in Studio Plantage in Amsterdam betrokken deskundigen, die – mede aan de hand van (archief)fragmenten – in een beschouwend gesprek de achtergronden van het Gaza-conflict toelichten. Waarom en wanneer is het conflict begonnen? Waarop liepen eerdere vredespogingen, zoals de Oslo-akkoorden en de Roadmap to Peace, ooit stuk? En welke oplossingen en kansen zijn nu nog denkbaar? Is vrede in de Gazastrook eigenlijk wel mogelijk?

Het programma gaat ook in op de beleving van de strijd in Gaza door het Nederlandse publiek. Interesseert dit ingewikkelde conflict ons eigenlijk nog wel of stompt het ons steeds meer af?

De gasten aan tafel over de geschiedenis van het conflict tussen Israël en de Palestijnen zijn: Eddo Rosenthal, woont in Jeruzalem, oud-correspondent voor het NOS Journaal; Bertus Hendriks, Midden-Oosten-deskundige; Jacqueline de Bruijn, politicoloog en communicatiewetenschapper, in een gesprek over de beeldvorming. In een filmische bijdrage over de vraag waar de kans op vrede is gemist, zien we Ronny Naftaniel (directeur van het CIDI, Centrum voor Informatie en Documentatie Israël) en Radi Suudi (Palestijns-Nederlands politicoloog). En Arjan El Fassed (Nederlands Palestijn, medeoprichter van de nieuwssite The Electronic Intifada) en Avraham Burg (oud-voorzitter van de Knesset) praten over oplossingen voor de toekomst.


presentatie Paul Witteman
leader & vormgeving Kees Veling, Oskar Luyer
decor Ben Zuydwijk
productie Joanne Oldenbeuving
regie Siebe de Steenwinkel
eindredactie Kees Driehuis, Herman Meijer