De IJzeren Eeuw

NTR, VPRO

Animaties en VFX voor de nieuwe geschiedenisserie De IJzeren Eeuw, vanaf vrijdag 3 april om 21.05 te zien op NPO2.

Na de succesvolle serie De Gouden Eeuw (2012) is er nu aandacht voor de negentiende eeuw. Een eeuw die traag op gang komt maar halverwege gaat Nederland op de schop. Ingrijpende politieke, economische en sociale vernieuwingen legden de basis voor het moderne Nederland zoals dat we nu kennen: van koningshuis tot grondwet, van parlementaire democratie tot verzuiling. In ‘De IJzeren Eeuw’ worden bruggen, sporen, wegen en kanalen aangelegd, ontwikkelen Amsterdam en Rotterdam zich stormachtig en verrijzen overal in het land industrieën met moderne stoommachines. De overzeese handel bloeit op en aan het eind van de eeuw komen Nederlandse wetenschappers met vijf Nobelprijzen thuis. In 13 afleveringen van 45 minuten neemt presentator Hans Goedkoop de kijker mee de negentiende eeuw in.

Per aflevering staat een historisch figuur centraal. Al deze hoofdpersonen waren voorlopers, eigenheimers, durfden meer dan anderen en lieten zich door weinig uit het veld slaan. De eerste aflevering gaat over een man die de Oranjes het liefst willen doen vergeten: Lodewijk Napoleon, onze allereerste koning. Verder komen onder anderen de steenrijke weduwe Borski aan de orde, de Rooms-Katholieke architect Pierre Cuypers, feministe Betsy Perk en textielfabrikant Van Heek.

De serie laat zien hoe roerig en modern de eeuw was, vergeven van dilemma’s waarmee wij nog altijd leven, en het waagt de stelling dat die eeuw bij geen andere in de schaduw hoeft te staan, hoe schamel ijzer ook lijkt af te steken bij het goud van ooit.

Naast de televisieserie De IJzeren Eeuw, staat dit tijdperk ook centraal in een website, een tentoonstelling, een boek, een versie voor schooltv en een familieserie.


presentatie Hans Goedkoop
regie Godfried van Run, Suzanne Raes, Martijn Blekendaal, Gerda Janssen Hendriks, Marcel Goedhart, Roel van Dalen
research Maarten Slagboom, Suzanne Hendriks
camera Mark Bakker, Jacko van ‘t Hof, Deen van der Zaken
geluid Bert van den Dungen, Jilles Schriel
editors Elja de Lange, Bart van den Broek
online Filmdoc
geluidsnabewerking Hugo Dijkstal
muziek Sebastiaan Koolhoven
kleurcorrectie Gerhard van der Beek
leader Minivegas
animaties & VFX Captain Video
stagiers Jerney Hakkenberg, Lis Kunst, Marion Anker
producers Ellen Heemskerk, Lotte Rijnsent
productiecoördinator Coby van Dijck
wetenschappelijk adviseur Henk te Velde
eindredactie Marja Ros