ArtTube

Stedelijk Museum

Nieuwbouw Stedelijk Museum
Op 23 september 2012 opent het Stedelijk Museum zijn deuren met de nieuwe vleugel van Bethem Crouwel Architekten en na de eerste grote renovatie van het historisch museumgebouw uit 1895, ontworpen door A.W. Weissman. In deze video vertelt architect Mels Crouwel over de nieuwbouw: waarom de ingang van het museum is verplaatst, hoe de architecten zijn omgegaan met de overgang van de het oude gebouw uit 1895 naar de nieuwbouw, over de bijnaam ‘De Badkuip’, de zwarte trucklift naast het museum en binding van Crouwel met het museum.

Nieuwe huisstijl Stedelijk Museum
Grafisch vormgevers Armand Mevis en Linda van Deursen vertellen over de ontwikkeling van de nieuwe huisstijl van het Stedelijk Museum Amsterdam en de implementatie daarvan in het museum. Het duo, dat ook verantwoordelijk was voor de grafische identiteit van Temporary Stedelijk, wordt internationaal gerekend tot de meest inventieve en gerenommeerde Nederlandse ontwerpers. De huisstijl wordt in aanloop naar de heropening van het museum op 23 september verder ontwikkeld, en zal te zien zijn in onder meer het logo, de website, publicaties, de nieuwsbrief, briefpapier, folders en posters.

Wandkleed Inside Outside
Ontwerpbureau Inside Outside heeft speciaal voor de nieuwbouw van het Stedelijk Museum Amsterdam een spectaculair wandkleed ontworpen. Het 200 m2 grote wandtapijt is in de nieuwe entreehal en restaurant van het museum aan het Museumplein te bewonderen. Het monumentale zwart-witte kleed is 31 meter breed en 14 meter hoog. Daarmee is het het grootste wandkleed dat Inside Outside tot nu toe gerealiseerd heeft. Het tapijt verbindt de oud- en nieuwbouw, draagt bij aan een goede akoestiek in de ruimtes en is tegelijkertijd een opvallend en sfeerbepalend element. Bij de productie van het werk kwamen ambacht en design samen: het is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen Inside Outside en tapijtfabrikant Desso, die speciaal hiervoor innovatieve weeftechnieken combineert. In dit filmpje vertellen ontwerpers Petra Blaisse en Marieke van den Heuvel alles over dit nieuwe icoon van het Stedelijk Museum.


camera & montage Kees Fopma
interviews Annematt Ruseler, Hein Wils, Lennart Ootes & Marit Ouwerkerk
fotografie John Lewis Marshall
opdrachtgever Stedelijk Museum